Jul 11, 2014

Andy Serkis, papusa si papusar


Ma gandeam la Serkis, in timp ce scriam recenzia la "Dawn"... Omul l-a jucat pe Caesar si in "Rise", pe Gollum in LOTR, deja se profileaza o nisa.


Rise

Dawn

LOTR


De cele mai multe ori, joaca singur pe un platou verde, imbracat in senzori si spanzurat de scripeti; e mai multa tehnologie in jurul lui decat suflare umana si, cu toate astea, ii ies niste roluri magnifice. Ironic, personajele lui sunt mai autentice si mai profunde decat ale unor actori care nici machiaj n-au... 



Serkis a visat sa lucreze in spatele cortinei, ca tehnician de aranjamente scenice; pe de o parte i-a reusit, Caesar si Gollum sunt "papusi" in spatele carora se poate ascunde linistit. Pe de alta parte, insa, sta mult mai mult in fata camerei decat un actor obisnuit; fiecare scena in care papusile sale interactioneaza cu actori umani e filmata de cate doua ori: o data cu Serkis-omul, pentru a face interactiunea reala si a ajuta la ghidarea celorlalti actori in raport cu personajul lui, o a doua oara cu Serkis-papusa, fara alti actori pe platou, pentru CGI.









Vorbim despre un actor care, in tinerete (acum are 50 de ani), obisnuia sa mearga in turnee britanice de teatru fara a fi platit, doar pentru a fi aproape de pasiunea sa. Azi sta in spatele celor mai celebre papusi ale ultimelor doua decenii, si putina lume poate face legatura intre figura sa reala si cea a papusilor lui. Intr-un fel, a reusit sa ramana anonim, devenind celebru.