Jun 6, 2012

In spatele ecranului: Snow White and the Huntsman (2012) - Costumele, efectele speciale si locurile de filmare

Stimați cinefili,

M-am gândit să schimb puțin registrul acestei rubrici pentru ediția prezentă și să intrăm în fascinanta lume a costumelor și a efectelor speciale. Veți descoperi în rândurile de mai jos câteva lucruri interesante despre Albă ca Zăpada și războinicul vânător: ce efecte s-au folosit pentru pitici, ce sursă de inspirație au avut costumele, cum a fost realizat omul oglindă, unde au fost făcute filmările, plus câteva statistici interesante (de exemplu, 90% din cadre au fost trase în decoruri reale sau pentru a acoperi un măr din curtea castelului a fost nevoie de aproape 15.000 de flori artificiale de măr și, pentru a le prinde în copac, s-au folosit cam 60 de mii de capse; în total, au fost aduși peste 1500 de copaci). Lectură plăcută!

***
COSTUMELE

Regizorul Sanders și echipa lui au ales cu mare grijă șefii echipelor de creație; astfel, Colleen Atwood, laureată cu Oscar pentru Alice in Wonderland, Chicago și Memoirs of a Geisha a fost cea care a primit misiunea dificilă de a aduce în fața spectatorilor contemporani personajele clasice și atât de îndrăgite. Regizorul spune: “Colleen are mult mai multă experiență decât noi toți la un loc. A fost extraordinar că a acceptat să lucreze cu noi, pentru că garderoba e extrem de importantă în acest film; dacă hainele nu sunt suficient de fantastice, dar și suficient de realiste, atunci actorii nu mai primesc ajutorul de care au nevoie ca să intre în pielea personajelor lor.

Pentru creatoarea de costume, simbolistica fiecărei ținute a fost esențială, iar pentru inspirație s-a îndreptat către muzee. Colecția Wallace, din Londra, care găzduiește o impresionată colecție de arme și armuri, pe lângă opere de artă, mobilă sau porțelanuri, a fost punctul central al documentării. Atwood a mai căutat inspirație apoi în Turcia, la Istanbul: “Am stat câteva zile acolo, pentru a cumpăra materiale și tot felul de ornamente. Mi-a fost de folos pentru materiale, care sunt produse manual.”


Pentru că Alba ca Zăpada în viziunea lui Sanders nu semăna deloc cu versiunea binecunoscută din creațiile Disney, garderoba ei trebuia să scoată în evidență caracterul, dar și transformarea protagonistei. Pentru lupta dinspre final, Atwood i-a creat protagonistei o armură pe care Kristen Stewart să o poată purta călare, în bătălie. Creatoarea spune: “Am o fiică de vârsta lui Kristen, așa că am vrut să creez o ținută care să rezoneze cu fetele din ziua de azi, și care să fie atractive și moderne.”

Războinicul poartă, practic, aceeași ținută pe tot parcursul filmului: “Hainele sale au multe straturi, fiindcă tot ce poartă pe el trebuie să-i fie de folos într-un fel sau altul. De exemplu, mantia lui, poate s-o folosească și ca să se învelească, dacă la un moment dat are nevoie, el trăind foarte mult în aer liber.”

Cea mai decorată ținută e, bineînțeles, cea a reginei Ravenna. Cruzimea ei trebuia să fie reflectată în heraldica reginei, așa că mărul, simbolul regatului, dar și al întregului film, este uscat, înnegrit, și nu are niciun fruct în el. În tot filmul, Ravenna poartă 12 costume diferite. Atwood spune: “A fost ca și cum aș fi creat haine de mare lux, căci avem o actriță de asemenea calibru care trebuia să aibă ținute care să vorbească de la sine. Răutatea personajului trebuia exemplificat și cu hainele pe care le purta, și, pe măsură ce o poseda nebunia și se metamorfoza, hainele, care la început aveau o formă clară, treabuia să devină tot mai spectrale și mai nelumești.”

EFECTELE SPECIALE

Sanders se consideră un regizor practic, care nu e interesat de efecte speciale doar de dragul de a le avea în film, așa că ar folosi mai degrabă efectele vizuale pentru a îmbunătăți ceea ce deja a fost captat manual, de camera de filmat. Prin urmare, un procent uimitor de 90 la sută din cadre au fost trase în decoruri reale sau cu cromă folosită la minimum. Însă una din cele mai grele sarcini ale directorului de imagine Greig Fraser a fost filmarea piticilor, mai precis micșorarea acestora față de colegii lor de platou. Au fost folosite mai multe tehnici de filmare și una din soluții a venit de la Cedric Nicolas-Troyan, unul din supervizorii efectelor vizuale și regizor secund: “Am folosit un truc de școală veche, căci nu puteam să aplicăm efecte speciale de fiecare dată când aveam în cadru un pitic; am fi dat peste cap și programul filmărilor, dar ma ales, bugetul. Așa că am folosit niște platforme, “scurtând” picioarele actorilor și folosind platformele pentru a echilibra dimensiunile în ochii spectatorului, iar în unele cazuri, am înlocuit capetele actorilor pe calculator.”

Producătoarea Lynda Thompson adaugă: „E vorba și despre cum faci încadratura: dacă nu vezi picioarele actorului, ai impresia că merg la nivelul normal al solului; de fapt, actorii mergeau cam la 60 de cm sub nivelul celorlalți, așa că îi încadram astfel încât să pară mai scunzi.”

Pentru planurile mai largi s-au folosit dubluri, ceea ce a fost iarăși o soluție care a economisit timp și i-a permis directorului de imagine să filmeze cadre reale, fără să fie nevoie de prelucrare pe calculator.

Machiajul piticilor a fost făcut sub conducerea lui Luca Vaniella și a lui Sharon Martin, care au înțeles ceea ce își dorea regizorul: fără urechi ascuțite sau nasuri exagerat de mari; trebuia ca piticii să aibă un aspect de film fantastic, dar așa cum nu se mai văzuse până acum. Măștile și machiajul durau enorm de mult, așa că toți actorii, opt la număr, dar și cele 8 dubluri, trebuiau să se prezinte la filmări de pe la ora 2 – 3 dimineața. O rulotă plină de superstaruri ale filmului britanic era ceva ce rar o să se mai vadă, dar cu toții sunt actori disciplinați, așa că suportau fiecare cum putea mai bine ora extrem de matinală – unii citeau, alții mai trăgeau un pui de somn, alții ascultau muzică, dar, una peste alta, ambianța era extrem de prietenoasă și de veselă.

Sub conducerea lui Nicolas-Troyan și a lui Philip Brennan, Rhythm and Hues s-a ocupat de pitici, de creaturile din Pădurea Fermecată, de Zânele cele Bune, trolii, corbii și coțofenele create în tehnica CG, Double Negative Visual Effects a ajutat la realizarea creaturilor din Pădurea Întunecată, a Zânelor cele Rele și a armatei reginei Ravenna, Pixomondo a creat armata Umbrelor condusă de Ravenna și a ajutat la extensii de decor și duplicarea personajelor din mulțimi, The Mill a creat Omul-Oglinddă, BlueBolt a creat castelul regelui Magnus, ca și extensii de platou; alte studiouri care au lucrat la efectele speciale au fost BaseBlack, Lola VFX și Hydraulx.

Una din cele mai impresionante creații din film este cea a oglindei fermecate, care, cu timpul, devine o entitate fizică.

În crearea acestui personaj, Omul-Oglindă, Sanders s-a inspirat dintr-o sculptură intitulată “Face-Off”, a talentatului artist irlandez Kevin Francis Gray, care e stabilit la Londra. “Pentru că aveam nevoie să captăm reflexia Ravennei pe cameră, a trebuit să creăm un Om-Oglindă fals, care să stea în picioare, astfel încât ea să se vadă în el”, explică Nicolas-Troyan. “E integral generat pe computer de către The Mill, și nu e niciodată cu totul solid, sau cu totul lichid. Scopul era să reflecte schimbarea permanentă a caracterului Ravennei, și nu neapărat în bine...

Pentru scenele cu Omul-Oglindă, Charlize Theron a trebuit să joace în fața unei machete cu o cameră RED incorporată în ea, care să înregistreze reflexia ei așa cum trebuia să apară în scena reală. Replicile i le-a dat Chris Obi.

Dar cele opt studiouri de efecte speciale nu au fost suficiente, căci, de exemplu, când mama protagonistei lasă o dâră de sânge pe zăpadă, Sanders a considerat că sângele arăta prea fals, așa că s-a găsit imediat o soluție: i-a convins pe specialiștii de la efectele speciale să permită să li se ia sânge, astfel că ceea ce spectatorii văd pe zăpadă e chiar sânge adevărat...

LOCURI DE FILMARE - Castele sumbre și stejari de 800 de ani

Lumea în care trăiește Albă ca Zăpada a fost creată de Dominic Watkins (Bourne Identity) aproape integral în studiourile Pinewood, din Buckinghamshire, Marea Britanie, pentru că Sanders a cerut în mod special să aibă decoruri reale, o delicatesă pentru echipa care, de obicei, lucrează mai mult cu croma pe platouri unde se reconstruiesc decorurile.

A fost un efort de producție imens, iar Sanders nu are decât cuvinte de laudă pentru scenograf: “Dom a muncit extraordinar de bine la numărul enorm de decoruri pe care le-am avut. În fiecare weekend, trebuia să facem încă trei sau patru decoruri. Privit de sus, Pinewood a devenit un adevărat labirint. Din castelul lui Hammond mergi în castelul reginei Ravenna, apoi ajungi la podul păzit de trol. În timp ce podul era revalorificat în zăpadă, acolo se construia un sat. Dom s-a simțit grozav gestionând acest proiect din punct de vedere financiar, creativ și practic. A fost un efort uriaș. ”

Din cele peste 23 de decoruri construite la Pinewood, cel mai masiv a fost castelul regal, care odinioară a aparținut regelui Magnus. Acesta a fost construit într-un parc auto, chiar la intrarea în studiouri, dominând orizontul pentru 24 de săptămâni cât a durat să fie construit și încă patru săptămâni cât au durat filmările.

Dave Warren, art director, spune: “Dominic și Rupert doreau ca accesul la castel să se facă de pe o plajă; am găsit o plajă minunată care ne-a inspirat, și am reprodus-o acolo.”

Plaja despre care vorbește Warren este Marloes Sands, din Pembrokeshire, Țara Galilor, unde echipa principală a petrecut o săptămână întreagă pentru a filma cu Kristen Stewart și Chris Hemsworth bătălia spectaculoasă. Lianele care acopereau castelul au fost aduse cu vaporul din Malaezia. Pentru a avea o idee despre cantitatea enormă de muncă de care a fost nevoie, iată câteva statistici: pentru a acoperi un măr din curtea castelului a fost nevoie de aproape 15.000 de flori artificiale de măr și, pentru a le prinde în copac s-au folosit cam 60 de mii de capse; în total, au fost aduși peste 1500 de copaci.

Pentru Pădurea Fermecată și Pădurea Întunecată s-a filmat în mai multe locuri, inclusiv în Bear Rails, din Windsor Great Park, mai precis, grădina Reginei Marii Britanii. Roth recunoaște că a fost fascinat de faptul că au putut filma acolo: “Am filmat Pădurea Fermecată pe pământul Reginei. E o zonă extraordinar de frumoasă din spatele castelului Windsor, unde poți să vezi cerbi și elani plimbându-se în voia lor. Am filmat printre copaci care au o vechime de secole.”

Bear Rails le-a oferit realizatorilor fundalul dorit, căci acolo e plin de stejari vechi de 800 de ani, care în vremuri demult apuse erau folosiți pentru construirea de vapoare.