Apr 13, 2012

Bilant James Bond in 2012: 50 de ani, 6 actori si 23 de filme (oficiale)

Doamnelor și domnilor, el e Bond! James Bond! Celebrul personaj creat de Ian Fleming (1908-1964), agent al Serviciilor Secrete Britanice, cunoscut și sub codul 007.

Cu ocazia împlinirii în 2012 a 50 de ani de la prima apariție a lui James Bond pe ecrane, m-am gândit să vi-i reamintesc pe cei 6 actori care l-au întruchipat de-a lungul timpului: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig, precum și versiunile ”oficiale” în care îi puteți găsi. Se vor întâlni cu toții la petrecerea fabuloasă pe care producătorii seriei o pregătesc, după premiera celui de-al 23-lea film din franciză, Skyfall.

Ca o mică paranteză, sunt considerate drept ”oficiale” versiunile James Bond produse de Eon Productions. De-a lungul timpului au fost 3 principali producători: Cubby Broccoli (1909-1996), urmat de Michael Wilson și de către Barbara Broccoli. Filmele care nu sunt produse de ei sunt considerate "neoficiale".

Vă las în compania celor 6 "James Bonzi" și a câtorva informații pe care cu mare drag le-am spicuit pentru voi. Nu uitați, înainte de a părăsi acest blog, să-mi spuneți CARE V-A PLĂCUT MAI MULT? Care s-a apropiat cel mai bine de ideea dumneavostră de James Bond?

1. SEAN CONNERY (scoțian) - Născut Thomas Sean Connery, la data de 25 august 1930, Edinburgh. Înălțime: 1.89 m.

Filmele în care l-a întruchipat pe James Bond (6 oficiale și unul neoficial):

Dr. No (1962; regia Terence Young);
From Russia with Love (1963; regia Terence Young);
Goldfinger (1964; regia Guy Hamilton);
Thunderball (1965; regia Terence Young);
You Only Live Twice (1967; Lewis Gilbert);
Diamonds Are Forever (1971; regia Guy Hamilton);
Never Say Never Again (variantă neoficială; 1983; regia Irvin Kershner)


Connery a fost descoperit de Harry Saltzman după ce mulți candidați pentru Bond au fost eliminați, printre care celebrii David Niven și Cary Grant. Ian Fleming, creatorul lui James Bond, îi aduce un omagiu lui Connery în nuvela sa din 1963, On Her Majesty's Secret Service, spunând că numele de familie al agentului 007 este scoțian la origine. Ironic, Fleming a relatat că la casting nu l-a plăcut pe masivul scoțian, afirmând că acesta era prea "brut", dar, cu anumite îndrumări din partea regizorului Terence Young, Connery a câștigat în fața lui Fleming. Young este cel care a ajutat la netezirea "asperităților" lui Connery, și, în același timp, cel care i-a folosit statura impozantă, dar plină de grația unei feline, în timpul secvențelor pline de acțiune.
- Poartă perucă în toate filmele din seria James Bond, deși în viața particulară și în majoritatea filmelor în care joacă, nu o face.
- Favoritul lui Connery din seria Bond a fost From Russia with love, unul dintre filmele pe care critica le-a lăudat cel mai mult din întreaga serie. El a confirmat acest lucru într-un interviu din 2002, acordat lui Sam Donaldson pentru ABCNews.com.
- Felul în care l-a interpretat pe James Bond l-a clasat pe locul 5 în Topul celor mai bune personaje din filme, elaborat de revista Premiere
- Primul și, deocamdată, singurul actor care l-a întruchipat pe James Bond care are un Oscar în palmares.
- referitor la personajul pe care l-a interpretat, Sean Connery afirmă: Este o mare diferență între mine si James Bond. El e capabil să-și rezolve problemele.

2. GEORGE LAZENBY (australian) - Născut George Robert Lazenby, la data de 5 septembrie 1939, Goulburn, New South Wales, Australia. Înălțime: 1.88 m.

Nu l-a întruchipat pe James Bond decât o singură dată, în On Her Majesty's Secret Service (1969; regia Peter R. Hunt).

În 1968, după ce Sean Connery a renunțat să-l joace pe James Bond, iar Timothy Dalton (în vârstă de numai 24 de ani la acea vreme) a refuzat rolul din On Her Majesty's Secret Service, considerându-se prea tânăr pentru el, producătorul Albert R. Broccoli l-a chemat la o audiție pe Lazenby, după ce l-a văzut într-o reclamă. Stelele i-au surâs și mai mult în momentul în care Lazenby a pocnit accidental în față un luptător profesionist, impresionându-l pe Broccoli cu abilitatea lui de a etala agresivitate.
- Conform unui interviu, Lazenby a avut probleme pe platourile de filmare datorate refuzului regizorului Peter R. Hunt de a i se adresa direct, precum și brutalității acestuia atunci când le cerea prietenilor lui Lazenby să părăseasca platoul înaintea începerii filmărilor.
- Cel mai tînăr actor care l-a interpretat pe James Bond, având 30 de ani în momentul producerii filmului On Her Majesty's Secret Service.

3. ROGER MOORE (englez) - Născut Roger George Moore, la data de 14 octombrie 1927, Stockwell, London, England. Înălțime: 1.85 m.
A jucat în cele mai multe ecranizări: 7 oficiale fără întrerupere:

Bond in Live and Let Die (1973, regia Guy Hamilton);
The Man with the Golden Gun (1974, regia Guy Hamilton);
The Spy Who Loved Me (1977, regia Lewis Gilbert);
Moonraker (1979, regia Lewis Gilbert);
For Your Eyes Only (1981, regia John Glen);
Octopussy (1983, regia John Glen);
A View to a Kill (1985, regia John Glen).

- Datorită producției de succes Sfântul, în care era implicat ca actor, producător și regizor, multă vreme Roger Moore nu a fost disponibil pentru rolul din James Bond. După cum el însuși o spune în autobiografia intitulată My Word Is My Bond (2008, pagina 172), nu a fost abordat pentru a-l interpreta pe James Bond în Dr. No (primul din serie) și nici nu a simțit că ar fi fost luat în considerare. Abia după ce Sean Connery a anunțat că se retrage, s-a gândit că ar putea fi un pretendent. Dar, după ce George Lazenby a primit rolul și apoi Sean Connery l-a rejucat pe Bond, George Moore nu s-a mai gândit la această posibilitate decât după ce a fost sigur faptul ca Sean Connery a renunțat definitiv la rol. În acel moment a fost abordat și a acceptat oferta producătorului în august 1972. Tot în autobiografie, George Moore afirmă ca trebuia să își tundă părul și să mai piardă din greutate. Deși nu a fost de acord cu aceste lucruri, a primit într-un final rolul James Bond din Live and Let Die (1973).

- Este actorul care și-a petrecut cei mai mulți ani din viață interpretându-l pe Bond (12 ani, de la debutul din 1973 și pînă la retragerea din 1985).
- Cel mai în vârstă actor care l-a interpretat pe Bond (45 de ani la debut, 58 de ani în momentul anunțării retragerii - 3 decembrie 1985).
- Ca o ironie a soartei, suferă de hoplofobie, teama de arme de foc.
- Referitor la retragere, Roger Moore spune: ”Din păcate, a trebuit să mă retrag din franșiză. Fetele tot întinereau...sau îmbătrâneam eu prea mult.”

4. TIMOTHY DALTON (galez) - Născut Timothy Peter Dalton, la data de 21 martie 1944, Colwyn Bay, Wales, UK. Înălțime: 1.88 m.

L-a întruchipat pe James Bond doar de 2 ori:

The Living Daylights (1987; regia John Glen)
Licence to Kill (1989; regia John Glen)

În 1968, după ce Sean Connery a decis că You Only Live Twice (1967) va fi ultima peliculă în care îl va întruchipa pe James Bond, lui Timothy Dalton i s-a propus să joace în On Her Majesty's Secret Service (1969). Dar a refuzat oferta, considerându-se prea tânăr pentru rol, la cei numai 24 de ani pe care îi avea atunci. La sfârșitul anilor ’70 i s-a propus din nou să îl joace pe Bond, dar a refuzat pe motiv că nu îi place direcția în care o luaseră filmele, având o cu totul altă idee asupra personajului.

In 1986, după ce termină filmările la Brenda Starr, e pregătit să intre în rolul care îi dăduse târcoale de o viață.

5. PIERCE BROSNAN (irlandez) - Născut Pierce Brendan Brosnan, la data de 16 mai 1953, Navan, Co. Meath, Ireland. Înălțime: 1.87 m.

L-a întruchipat pe James Bond de 4 ori:

GoldenEye (1995; regia Martin Campbell)
Tomorrow Never Dies (1997; regia Roger Spottiswoode)
The World is Not Enough (1999; regia Michael Apted)
Die Another Day (2002; regia Lee Tamahori)

A avut fluctuații mari de greutate pe durata filmărilor, devenind cel mai ”ușor” actor care l-a interpretat vreodată pe James Bond (74-75 kg în GoldenEye), dar și cel mai „greu” în Die Another Day (95-96 kg).
Pierce Brosnan și Sean Conney l-au interpretat și pe regele Arthur: Sean Connery în First Knight (1955), iar Pierce Brosnan în Quest for Camelot (1998).


6. DANIEL CRAIG (englez) - Născut Daniel Wroughton Craig, la data de 2 martie 1968, Chester, Cheshire, England, UK. Înălțime: 1.78 m.

Casino Royale (2006; regia: Martin Campbell)
Quantum of Solace (2008; regia: Marc Forster)
Skyfall (preconizat a fi lansat în noiembrie 2012; Sam Mendes)

A aflat de noul rol din viața lui într-un supermarket din Baltimore, când a fost contactat telefonic de producătoarea Barbra Broccoli. Mai spune că s-a îmbătat la aflarea veștii.

- Primul film din seria James Bond pe care l-a văzut vreodată a fost Live and Let Die (cu Roger Moore). Era copil și mersese cu tatăl la cinematograf.
- Primul actor blond care îl interpretează pe James Bond.
- Primul actor care s-a născut după ce a început seria Bond.
- Cel mai scund actor din cei care l-au întruchipat pe James Bond.

Așadar...care să fie preferatul vostru? Mărturisesc că Timothy Dalton s-a apropiat cel mai bine de conceptul meu de James Bond, deși, din păcate, nu m-am putut bucura de el decât de 2 ori.