Apr 21, 2012

In spatele ecranului: Battleship (2012) - Actorii

Ce spun actorii din Battleship despre regizor, despre scenariu? Ce au făcut ei ca să intre mai bine în pielea personajelor? Pe baza căror criterii au fost selectați să-și interpreteze rolurile? Vă las în compania unor rânduri, gânduri, fapte despre care trag nădejde că vă vor domoli întrucâtva setea de informare. Lectură plăcută!

Pentru protagonistul filmului, Hopper, regizorul (Peter Berg) și cei doi scenariști (Jon Hoeber și Erich Hoeber) au imaginat un personaj care e nevoit să se maturizeze forțat, care învață disciplina la bordul unei nave de la fratele său mai mare. Cel care îi dă viață e Taylor Kitsch, un alt colaborator vechi de-al lui Berg, cu care lucrează din 2006 la serialul Friday Night Lights și apoi, în rolul de neuitat al lui Gambit din X-Men Origins: Wolverine. În primăvara lui 2012, Kitsch a putut fi văzut în John Carter, iar în vară va fi regăsit în Savages, un thriller semnat de Oliver Stone. O dovadă a încrederii în regizor a fost faptul că actorul a fost de acord să se tundă după mai mult de un deceniu. “Îmi place libertatea cu care filmează Peter – fără semne, fără constrîngeri. Dar am avut noroc că îi cunoșteam stilul și i-am fost recunoscător că mi-a oferit și această șansă. Dar cel mai mult m-a interesat relația dintre personajul meu și fratele său, cum ajunge Hopper, de la un hoț care e arestat, la un lider militar. Deși nu și-a dorit niciodată să ajungă așa, îl vezi cum se transformă, de la pierderea suferită, și cum devine căpitanul vasului.” Pentru a-l convinge să accepte rolul, Berg a mers la Londra, unde Kitsch filma John Carter. Acesta își amintește: “Pete are metodele lui speciale. A venit la mine și m-a convins să fac acest film care va fi tare. M-a convins să-mi asum această responsabilitate pentru că mi-a dovedit că merită încrederea.”


Kitsch împarte ecranul cu un alt favorit al serialelor TV, Alexander Skarsgård. Starul din multipremiatul serial produs de HBO, True Blood, interpretează rolul comandantului Stone, fratele mai mare al lui Hopper, un soldat disciplinat, care îl convinge pe Hopper să-și bage mințile în cap și să se înroleze în marină. Berg s-a întîlnit cu actorul la Los Angeles, unde acesta filma la serial și a aflat cu surprindere că fiul cel mare al prestigiosului actor Stellan Skarsgård cunoștea foarte bine jocul încă din copilărie. “Mi-a plăcut de Pete de prima dată cînd l-am întîlnit. Are o energie fantastică și a vorbit foarte entuziast despre proiect. Mi-a plăcut pasiunea lui reală pentru marină, dar și dinamica relației personajului meu cu fratele lui. Stone e un individ hotărît și foarte muncitor, care a absolvit Academia de Marină, pe cînd Hopper e un încurcă-lume. Stone își iubește fratele, și va face toate eforturile pentru a-l aduce pe calea cea bună, lăsîndu-l să se maturizeze învățînd din propriile greșeli". Pentru a-și șlefui rolul, Skarsgård a cerut să petreacă un timp pe o navă militară, și anume pe USS Benfold (DDG 65), pentru a vedea pe viu cum acționează un comandat cu echipajul din subordinea sa. A avut norocul ca momentul vizitei sale pe vas să coincidă cu reuniunea prilejuită de manevrele care au loc o dată la doi ani pe coasta Pacificului, în Hawai. RIMPAC e cea mai mare reuniune internațională maritimă, la care participă zeci de nave din toată lumea și este găzduită și adminstrată de marina americană. Cu cooperarea oficialilor din marină, Berg a plasat echipe de filmare pe patru nave, timp de 12 zile, pentru a capta spectacolul acestor jocuri militare de război și pentru a strînge material spectaculos pentru începutul filmului.

Un alt membru de elită al marinei este interpretat de Rihanna, care își face, astfel, debutul în filme de lung metraj. Artista, cîștigătoare a mai multor premii Grammy , a fost aleasă să dea viață ofițerului secund Cora Raikes, unul din camarazii lui Hopper. “Din prima zi am fost convins că totul va fi bine cu Rihanna”, spune Berg. “Poți să-și dai seama că e o artistă care-și cunoaște meseria, pentru că a accepta indicațiile foarte bine și și-a pregătit conștiincioasă rolul. Am fost foarte impresionat de efortul ei.
Superstarul și-a arătat disponibilitatea de a juca înainte de a începe producția filmului: “Nu știam ce urma să joc cînd m-am întîlnit cu Pete. După ce am primit scenariul, am fost atît de impresionată, încît n-am putut să-l mai las din mînă. Pentru mine, acesta a fost semn clar că avea să fie un film pe care mi-ar plăacea să-l văd. Mi-au plăcut la nebunie entuziasmul, energia și spontaneitatea lui Pete. A fost o adevărată plăcere să lucrez cu el. Personajul meu a plin de energie, dar are și o duritate anume. A fost interesant să fiu privită ca o actriță și nu ca Rihanna, așa cum știu toți.” Pentru a-şi pregăti rolul, Rihanna a participat la antrenamente cu un consultant tehnic militar, Jacquelyn Carrizosa, cu doar un an mai tânără decât vedeta. Aceasta avea deja trei ani de experienţă în marină, petrecuţi pe portavionul USS Ronald Reagan (CVN-76) din San Diego; Berg a remarcat-o cu ocazia RIMPAC, ca singura femeie din echipa Statelor Unite care a participat la meciul de fotbal din 2010.

Actriţa Brooklyn Decker a fost adusă în echipă pentru rolul lui Sam, logodnica lui Hopper şi fiica şefului acestuia: “Eram în Oahu, filmam Just Go With It cînd am fost sunată. Mi s-a spus că nu sînt tocmai potrivită pentru rol, căci îşi doreau pe cineva mai dur, iar eu păream un pic prea delicată. Dar au continuat să mă sune, şi m-au chemat şi la audiţii. O săptămînă mai tîrziu, Pete m-a sunat şi m-a chemat şi el. Ştiam că rolul e foarte solicitant din punct de vedere fizic, iar Pete voia să se asigure că aveam să fac faţă. Faptul că el urma să regizeze m-a atras la acest proiect, pentru că, de obicei, femeile din filmele sale nu sînt niciodată slabe de înger, aşteptînd să fie salvate.” Regizorul explică de ce a ales-o pe Decker: “E incredibil de matură pentru cei 23 de ani ai săi. Brooklyn îi va surprinde pe toţi; e o femeie inteligentă, serioasă şi frumoasă. E matură şi foarte bună în rol.” Pentru pregătirea rolului, Decker nu a trebuit să iasă pe mare; a mers la mai multe spitale care se ocupă de militari: “Am fost la Tripler Army Medical Center, din Honolulu şi apoi la Intrepid Center, din San Antonio. Îl respect pe Pete pentru hotărîrea cu care vrea să facă dreptate serviciului militar, şi cred că de aceea a şi avut sprijinul total al armatei.”

Rolul lui Mick îl interpretează colonelul Gregory D. Gadson, un fost jucător de fotbal care are ambele picioare amputate în urma unor răni de război: “Personajul meu are răni similare cu ale mele. Am fost ofiţer de artilerie şi mi-am pierdut picioarele în Irak, în urma unei explozii cu bombe artizanale, aşa că mi-am pus la bătaie propria mea experienţă în film.” În cariera sa de peste 20 de ani, absolvent al Academiei Militare de la West Point, Gadson a luptat în toate zonele de conflict major în care au fost implicate Statele Unite – Kuweit, Bosnia-Herzegovina, Afganistan, Irak. În 2007, Gadson era locotenent colonel şi comanda un batalion de 400 de soldaţi la Bagadad, cînd a fost rănit grav în urma unui atac în timp ce întorcea la bază de la înmormîntarea a doi soldaţi dintr-un batalion aliat, ucişi într-un atac. După ce a suferit 22 de operaţii şi a testat numeroase tipuri de membre artificiale, Gadson poartă acum proteze din titan. Căpitanu onorific al echipei New York Giants nu bănuia în 2007 unde avea să-l aducă viaţa: “Nu mi-aş fi închipuit niciodată că mă voi mai afla vreodată alături de campionii din Super Bowl, sau că voi fi promovat colonel şi ales director al programului care se ocupă de soldaţii răniţi în luptă. Şi trebuie să recunosc că nu mă aşteptam să apar într-un film.”

Cel care conduce acţiunea în Oahu este vedeta filmelor de acţiune Liam Neeson, care are rolul amiralului Shane, comandant al Flotei Pacificului, superiorul lui Hopper, Stone şi Raikes şi tatăl lui Sam. Actorul explică ce l-a interesat la acest proiect: “Scenariul e fundaţia filmului, iar acesta a fost cu adevărat palpitant. Pentru mine, testul suprem este dacă atunci cînd citesc un scenariu, văd că a ajuns la pagina 78 şi încă nu m-am oprit ca să beau un ceai sau un pahar de apă, înseamnă că m-a captivat cu adevărat.” Starul din Taken sau The Grey mai spune: “Ca actor, să filmezi în Hawai, la Pearl Harbour sau pe nava USS Missouri, nu e nevoie să faci un mare efort de imaginaţie, căci ai toată istoria în faţa ochilor tăi.” Unul din cele mai memorabile momente de pe platourile de filmare pentru Neeson a fost acela în care a filmat scena în care îi înmânează medalia lui Mick. Actorul povesteşte: „ După ce a fost ajutat să urce pe scenă, a înaintat spre mine. Camera filma, iar el avea o privire care nu era actorie, ci trăire adevărată. Reflecta toate suferințele prin care trecuse și, cu toate astea, exprima sfidare a durerii, demnitate și forță. M-a făcut să mă simt foarte mîndru.

Battleship este al doilea film de la Hollywood pentru vedeta asiatică Tadanobu Asano, care a debutat în limba engleză cu rolul din blockbusterul Thor. Asano interpretează rolul omologului lui Hopper, căpitanul Yugi Nagata: “Ceea ce m-a atras la acest scenariu a fost faptul că am am rolul unui căpitan japonez care ajunge să lupte de aceeași parte a baricadei cu un ofițer de marină american. Cei doi se cunosc dinainte, dar pe Nagata îl calcă pe nervi felul de a fi al lui Hopper și de aici se iscă mereu conflicte. Dar, cînd e vorba să înfrunte un inamic comun, cei doi acceptă ideea că trebuie să lupte împreună.” Ca și ceilalți actori, actorul japonez a filmat scene la Pearl Harbour. Faptul că a pus piciorul pe un teritoriu încărcat de istorie l-a făcut pe actor să reflecteze: “Fără această istorie, japonezii și americanii nu ar fi putut să lucreze împreună la un film în ziua de azi. Îmi pare rău pentru viețile pierdute aici, dar, simplul fapt că eu, un japonez, pot să lucrez într-o atmosferă prietenoasă cu o echipă americană aici, la Pearl Harbor, face ca acest film să fie cu atît mai plin de semnificații.”

Pentru ca actorii să se pregătească pentru roluri, Berg a lucrat cu numeroși consultanți care au asigurat forma fizică și psihică a actorilor. Rihanna știa deja să tragă cu arma, așa că Jacque Carrisoza a învățat-o care e postura potrivită, pentru ca vedeta să tragă cu arma în poziția corectă, dar și să se familiarizeze cu protocoalele militare. Gadson și Decker au avut nevoie de asistență pentru scenele de luptă cu extratereștrii. Berg i-a dus la Kualoa Ranch, unde s-a filmat timp de trei săptămîni. Au avut nevoie de antrenamente pe munte, unde ploua tot timpul, dar condițiile dificile nu au făcut decît să-i apropie și să formeze o relație de lucru optimă, dezvoltînd o încredere reciprocă ce altfel nu s-ar fi putut construi.

Coordonatorul de cascadorii Kevin Scott a fost cu adevărat impresionat de Gadson, care nu mai jucase niciodată într-un film, și al cărui handicap sever nu l-a împiedicat să lucreze, ci, dimpotrivă, l-a ambiționat să lupte cu și mai multă îndîrjire. Coregraful de lupte Damon Caro, unul din cei mai buni din industrie, a fost cel care a conceput luptele, astfel încît Gadson să fie în largul lui, avînd în vedere că are ambele picioare amputate: “Unele mișcări din lupte au fost ideea lui Greg, care ne-a oferit tuturor momente extrem de emoționante, cu tăria și forța lui de a lupta; de fapt, Greg a recunoscut că nu a mai făcut mișcare atît de intens de cînd cu nefericitul accident.

Interesant, nu-i așa? Cu acest articol declar închisă sesiunea de documentare Battleship și las aventura să se desfășoare în largul ei, pe Marele Ecran. Ne revedem cu drag la următoarea ediție ”În spatele ecranului”!