Feb 1, 2012

Puss in Boots (2011)

Rating IMDB: 6.9
Regia: Chris Miller
Gen: animație, aventură, comedie

Morala mea: Dacă ții cu adevărat la un prieten, atunci învață să-l ierți!

Dacă ești adult și te îndrepți către o proiecție destinată celor mici, încearcă din răsputeri să cauți copilul din tine pe drum. Dacă eșuezi în a te (re)găsi așa cum erai la începuturile vieții, mai bine fă cale întoarsă sau îndreaptă-te spre altceva. Dar, dacă în sufletul tău se poate cuibări, fie doar pentru o oră și jumătate, o frântură din copilul de odinioară, poți merge înainte cu toată încrederea. Vei fi capabil să lași de-o parte numeroasele clișee, fără de care o animație adresată țâncilor nu ar putea lua ființă, te vei putea concentra asupra moralei din spatele imaginilor și, de ce nu, vei putea gusta din nou umorul care altădată te făcea să râzi cu gura larg deschisă.

Doar numele a mai rămas din personajul perraultian pe care mi-l dezvăluia bunica odinioară, apelând la cărțulia pe care uzul exagerat o lăsase fără coperți. Și cum într-o animație absolut orice este posibil, Motanul Încălțat (Antonio Banderas) încearcă refacerea prieteniei de mult stricate cu Humpty Alexander Dumpty (Zach Galifianakis), pornind la un ultim furtișag, cu un scop nobil de această data. Îi acompaniază și o mâță ai cărei stăpâni inițiali i-au tăiat gheruțele (Salma Hayek), dându-i, astfel, cea mai fină atingere de care o felină ar fi capabilă vreodată. Și amestecul de personaje nu se oprește aici. Cei trei vor să fure boabele de fasole fermecate de la Jack și Jill, iar vrejul îi va conduce la gâsca cu ouă de aur, păzită de un uriaș a cărui privire te va transforma în stană de piatră. Între latino-cuceritorul motan posesor de ghete înalte și mâța deosebit de agilă, dar fără gheruțe apare un soi de atracție pigmentată haios în pași de flamenco, iar problemele în amiciția cu Hopa-Mitică nu par a fi pe deplin lămurite, ceea ce dă mai adaugă câteva puncte la intrigă. Și toate acestea între două pahare cu lapte, băutura preferată a oricărei pisici respectabile.



Nu e cel mai bun film din genul lui, dar mi s-a părut o tocăniță de personaje haioasă. O animație în stil western, unde motănelul îmi amintește în treacăt fie de Zorro (accentul aparte al lui Banderas având și el o contribuție importantă în toată afacerea asta), dar și de personajele consacrate din filmele lui Sergio Leone sau Clint Eastwood. Pe lângă Puss in Boots, cei de la DreamWorks Animation ne-au încântat de-a lungul timpului cu o serie de animații drăguțe: Shrek, Sinbad, Shark Tale, Madagascar, Flushed Away (foarte simpatică această animație!), Kung Fu Panda, How to Train Your Dragon și Megamind. Aștept cu deosebit interes partea a 3-a din Madagascar (Europe's Most Wanted), preconizată a apărea în 2012, an care va aduce și Rise of the Guardians. Iubitorilor dragonului dresat le este pusă din plin răbdarea la încercare, deoarece se vor putea bucura de partea a 2-a abia în 2014.

Nominalizat la Oscar în acest an, Puss in Boots nu este favoritul meu, considerându-l chiar slăbuț pe alocuri Am o afinitate aparte pentru ursul caratist căruia îi voi ține pumnii puternic strânși, spre dezamăgirea iubitorilor șopârliței Rango. Dar animația de față constituie o lecție puternică pentru cei mici, deloc de neglijat: iertarea stă la baza unei prietenii puternice, iar ea trebuie să înlocuiască treptat supărarea și mânia, atunci când cel drag de lângă tine ți-a greșit dintr-un motiv sau altul.

Mai pun încă o dată trailerul, pentru cei care nu au citit articolele anterioare. Vizionare plăcută!