Oct 5, 2009

Fargo (1996)

Rating IMDB: 8.3/10

Regia: Joel Coen

Asta e un film mai special, cu si despre tampiti. Cei mai multi adunati in vreo pelicula vreodata! E uimitor cum o fraza de inceput poate schimba complet o perceptie: "Aceasta e o poveste adevarata. Numele supravietuitorilor au fost schimbate, dar, din respect pentru cei decedati, lucrurile au fost redate intocmai". Daca nu citeam aceste cuvinte, filmul m-ar fi scos din sarite. Asa...mi-a dat de gandit...mult, chiar foarte mult!

Un nene, angajat ca director de vanzari la firma prea enervantului socru (cam toti sunt enervanti in filmul asta), are un plan diabolic: acela de a regiza rapirea sotiei de catre 2 indivizi certati cu legea si bunele maniere, socrul plateste rascumpararea de 1 milion de dolari, rapitorilor le da 80.000, iar el pastreaza restul, pe care il va folosi la acoperirea unor gauri negre facute de propria lui manutza.

N-ar fi decat o mica problema in toata afacerea asta: o data preluate fraiele de cei doi rapitori cu grave probleme la mansarda, lucrurile scapa intr-un asemenea hal de sub control, incat ramai, pe rand, cu gura cascata, revoltat, amuzat, culminand cu a fi scos din sarite. Ca si cum cei doi psihopati nu erau suficienti, tabloul e completat de diverse personaje, care m-au scos din sarite si mai tare. Aceasta intr-un peisaj auster al Minnesotei, cu acele relatii provinciale specifice si molcome, peisaj intrerupt din cursul sau firesc de cateva crime abominabile si teribil de inutile.

Mai e politista Marge, pe care imi venea sa o scot din televizor si sa o iau la poceala, dar..pe cat de enervanta, pe atat de desteapta! Cu mersul apasat al unei gravide in faza avansata, afurisita asta enervanta e pusa pe facut lumina! Si face lumina! Sigur, Frances McDormand a fost rasplatita cu un Oscar pentru maiestria ei incontestabila de care a dat dovada din plin (caci nu e usoara treaba sa scoti din sarite un lot intreg de spectatori).

Il recomand, e special. Si sper, un exemplu demn de luat in seama pentru cei cu idei multe si nesanatoase...