Aug 17, 2009

El Maquinista (aka The Machinist) (2004)



Rating IMDB: 7.8/10

E ceva in filmul asta care ma scoate din sarite. Si nu ca ar fi ciudatel sau mai putin comercial, nici vorba! Sau ca nu ti-ar pune mintea la contributie! Dar am o nedisimulata aversiune fata de sintetic, surogat, copii care se auto pretind originale valoroase!

Trevor Reznik (Christian Bale) e un nene care atunci cand munceste, manevreaza tot felul de masinarii. Cica n-a mai dormit de un an de zile si are un aspect mai mult decat jalnic. E sinistru de slabanog, se comporta destul de ciudat, are colegi de a carui existenta ne cam indoim, gaseste biletele ciudate pe frigider, se combina cu o prostituata, incepe sa isi puna la indoiala propria sanatate mentala si uite asa o tinem pana maine. Cand un asa-zis coleg de-al lui ii face un semn de amenintare, el atinge din greseala butonul unei masinarii ce reteaza mana altui coleg. Din acel moment, tot are senzatia ca ceilalti nu il mai vor la serviciu, crede in existenta unei adevarate conspiratii impotriva lui etc.

Si totusi, ce am cu filmul asta? In primul rand, el mi-a fost recomandat de foarte multi cunoscuti sub pretentia unui film bun, lucru confirmat aparent de ratingul IMDB destul de ridicat, dar absolut nemeritat din punctul umil de vedere al subsemnatei.

Daca nu as fi vazut si alte filme, "Masinistul" asta mi s-ar fi parut grozav, nu alta! Dar dupa ce vezi "Fight Club", asta ti se pare o copie ieftina, proasta, inutila (la ce este util pentru spectatori sa vada o copie a unui film bun, dupa 5 ani?!). Si chiar am de gand sa imi sustin punctul de vedere, dupa cum urmeaza:

1. Tyler Durden (Fight Club) si Trevor Reznik sunt doua personaje asemanatoare, teribil de frustrate: primul din cauza vietii corporatiste care te seaca de tot ce e mai bun in tine, al doilea pentru ca omoara un copil pe strada, lovindu-l cu autoturismul proprietate personala si fuge, in mod las, de la locul faptei.

2. Astia doi o iau razna treptat-treptat si incep sa sufere de serioase dedublari de personalitate, adevarate crize de schizofrenie, Tyler se cunoaste pe sine insusi intr-un avion, Trevor isi imagineaza un coleg de a carui existenta de indoim inca de la bun inceput. Comit tot felul de acte ciudate, oarecum asemanatoare, sufera amandoi de insomnii, duc un trai din ce in ce mai insalubru, au momente in care se trezesc la realitate, dar boala revine.

3. Atat Tyler, cat si Trevor isi gasesc o domnisoara de o calitate mai mult decat indoielnica cu care isi impart dormitorul temporar, relatie distrusa in ambele cazuri de sanatatea precara a celor doi protagonisti. Si chiar incep sa ma enervez daca mai continui...


"Fight Club" face ca "Masinistul" sa fie extrem de previzibil. Cu toate acestea, nu putem nega prestatia deosebita a lui Christian Bale, care a slabit in jur de 18 kg pentru a conferi autenticitate rolului. Si aceasta din proprie initiativa. Sunt din ce in ce mai placut impresionata de acest actor, pe care l-am cunoscut in "American Psycho". Ulterior, l-am revazut in "Batman Begins", "Prestige"(merita vazut, daca l-ati ratat), precum si in "Dark Night" (unde joaca bine, dar prestatia este umbrita de uimitorul Joker Heath Ledger).


Cica unii au asemuit "Masinistul" cu "Memento". Nici pomeneala! Memento este un film desavarsit, original, deosebit de captivant, interesant si nu m-as opri nici maine din laude. Leonard are pierderi de memorie si incepe sa noteze tot felul de chestii, deoarece crede ca si-a ucis sotia. Unii au mers si mai departe: au asemuit ciudatelul asta de "Masinist" cu "Crima si pedeapsa". Nu zau?! Cum ca, vezi-Doamne, Trevor ucide un copil, pleaca de la locul faptei si incepe sa aiba probleme psihice din cauza remuscarilor. Mneah, Raskolnikov al lui Dostoievski da, in mod deliberat, cu toporisca in teasta unei babe, cu scopul clar de a o jefui. Urmeaza un delir desavarsit, boala, remuscare, bantuirea de catre politist (cum face Colombo cu ucigasii pe care ii ancheteaza). Daca putem asemui agonia lui Raskolnikov cu biletelele pe care Trevor si le scrie singur sau cu gargaunii pe care ii are cand isi imagineaza colegi inexistenti sau cu faptul ca ambii protagonisti au o relatie cu o prostituata, atunci probabil ca Masinistul e o varianta mai moderna a Crimei, ceea ce nu il face extraordinar in viziunea mea!

E uimitor cu cate pelicule pare a semana "Masinistul"! Eu m-am rezumat la "Fight Club"! Voua...cu ce film vi s-a parut ca seamana???