Apr 14, 2009

Witness for the Prosecution (1957)


Rating IMDB: 8.3/10

Avand la baza o povestire marca inregistrata Agatha Christie, sigur, nu putea lipsi crima! Si nici savuroasa deductie logica cu revelatiile ei de prin adancuri. In general, actiunea se invarte in jurul banilor, a amorului turbat si abscons intre doua persoane ce fug de ochii necrutatori ai imprejurimilor. Dupa ce ca drumurile iubirii sunt atat de neintelese si crude, mai intervine si lipsa banilor. Dar o mierleala infaptuita corect si la timp iti poate rezolva situatia.

In cazul de fata, ne confruntam cu un semi-gigolo imprietenit cu o doamna ceva mai in varsta si cu stare buna. El e insurat si vezi-Doamne, isi iubeste nevasta, iar prietena bogata crede exact contrariul. Cand babutza dornica de afectiune dispare definitiv din peisaj, el isi sustine public nevinovatia si contacteaza cel mai bun avocat pentru a-l apara la Tribunal. Apare si nevasta, recea si dura Marlene Dietrich, care emana respingatoarea senzatie ca nu da prea multe parele pe sotul ei. Desi sotul mosteneste vreo 80.000 verzisori de la biata defuncta!

Dar cum Agatha Christie nu se dezminte niciodata, toate lucrurile se rastoarna din temelii pana la final, de nu mai stii cine pe cine a inselat, care a avut intentii curate si care a mintit, care a fost mai meschin decat altul. Citind absolut toate cartile Agathei Christie, filmul mi s-a parut o semi-bascalie, cu gesturi supra dramatice si dialoguri exagerate. Atitudini false peste masura, situatii impinse pana la limita limitei, avocatul un bulldog gretos care de-abia poate ingaima ceva de atata grasime, o nevasta care se dovedeste a-si iubi sotul mai mult decat orice, dar e folosita de el, sotul se da mare iubitor de nevasta, dar vrea sa plece in lume cu o brunetica si asa o tinem pana maine.

Un amalgam de evenimente surprinzatoare, incat filmul devine obositor. Nu-l recomand din toata inima...