Feb 16, 2009

The Apartment (1960)


Rating IMDB: 8.4/10

New York. Anul 1959. Aproximativ 8 milioane de locuitori. Intr-o companie cu 31.000 angajati, obtinerea unui post de director executiv poate fi destul de dificila. In cautarea unui astfel de post este si personajul principal, C.C. Baxter (un Jack Lemmon atat de tanar!!!). Recurge la un tertip ingenios: acela de a-si inchiria apartamentul unor directori din companie, cu promisiunea ferma a unei promovari. Si de aici…incepe “distractia”! Practic, in apartamentul de pe strada West nr 67, Manhattan, cativa directori (cu denumirea generica de “mere stricate”) isi inseala in mod repetat sotiile, incat apartamentul devine un cuibusor de nebunii in timpi partajati. Fiecare director este programat intr-o agenda si aproape fiecare zi a saptamanii este acoperita. Nevestele sunt inselate frenetic, pesemne este lucru greu casnicia! Incep complicatiile, dar si momentele savuroase ale filmului. Unul din acestea ar fi cand dl Baxter este sunat la 11 p.m. de unul din directori (care “pescuise” o domnisoara intr-un bar de seara) si ii cere insistent sa paraseasca apartamentul, desi, evident, domnul Baxter dormea la acea ora. Daca refuza este amenintat, daca accepta este momit cu promovarea mult dorita. Accepta! Adoarme in parc si vine racit cobza la serviciu a doua zi dimineata. Doreste sa anuleze programarea adulterina a zilei in curs pentru a-si petrece restul serii in propriul pat si aici urmeaza inca un moment savuros al filmului. O reprogramare se dovedeste a fi mai dificila decat era scontat, pentru ca atrage dupa sine un val de alte reprogramari. Marturisesc ca, pentru o clipa, am uitat al cui era, de fapt, apartamentul :)

In aceeasi zi este chemat la Marele Director, de la resurse umane. Pesemne ca promovarea mult dorita se apropie. Insa Marele Director intuieste ca ceva necurat sta in spatele atator laude pe care posesorul apartamentului le-a primit de la diversi directori ai companiei. Il momeste si el cu promovarea, desigur, in schimbul mult ravnitei chei de la mult ravnitul apartament. Baxter accepta din nou! Avem acum inca un mar stricat!

Marele Director isi inseala sotia cu liftiera profesionista a companiei, pentru care insusi Baxter are o afinitate. Liftiera este dusa de nas, mintita de iubit ca va divorta de actuala sotie. Numai ca secretara, la randul ei o fosta amanta, o avertizeaza pe liftiera asupra minciunilor. Aflati in apartamentul lui Baxter, Marele Director (un las notoriu daca ma intrebati) pleaca primul pentru a nu pierde trenul spre casa. Liftiera ramane si…bum! Are o revelatie! Zilele ei vor fi mereu cele de luni si joi, cu cateva ore furate de la sotie de care iubitul nu va divorta in veci. Si-uite asa decide sa isi incheie socotelile cu viata, luand un tub de pastile. Baxter se intoarce la ora convenita si o gaseste aproape moarta. Suna la doctorul vecin, iar salvarea fetei devine un moment absolut comic.

A venit si promovarea (cand amanta Marelui Director e pe cale sa se duca in propria ta casa, ai un avantaj net), secretara il da in vileag pe Marele Director povestind totul chiar sotiei acestuia! Sotia divorteaza, iar acum barbatul vrea sa foloseasca cheia si mai des! Numai ca Baxter refuza sa o mai dea, isi impacheteaza cu calm lucrurile de pe birou si ramane cu liftiera aproape sinucigasa.

Un film savuros, nicicand adulterul nu mi s-a parut mai comic. Un film fara sange, impuscaturi, batai sau muieri dezbracate, dar cu multa substanta si umor fin, aproape sarcastic. Ii multumesc lui Matash pentru recomandare. O vineri seara perfecta…